Fără categorie

Aerul conditionat-pericol sau nu pentru sanatate?


       Aparatul de aer conditionat reprezinta un bun necesar, atat pe timpul verii, cat si pe timpul iernii, intrucat din ce in ce mai multi oameni aleg sa foloseasca acest echipament si pentru a se incalzi. Unii oameni cred ca folosirea aparatului de aer conditionat duce la declansarea anumitor probleme de sanatate, insa aceasta situatie nu are cum sa existe daca aparatul este monitorizat şi „ingrijit” periodic. Daca aveti grija ca sistemul sa fie bine intretinut, aerul condiţionat poate chiar sa fie benefic pentru sanatate, intrucat poate preveni aparitia bolilor cardio-vasculare.

        Pentru a va racori sanatos, va recomandam sa tineti cont de cateva sfaturi:

  • Temperatura din incapere trebuie sa fie cat mai apropiata de cea de afara, diferenta sa fie de cel mult 10°C;
  • Trebuie pastrat un echilibru, sa nu setati aparatul pe o temperatura joasa, iar afara sa fiti doborati de caldura;
  • Umiditatea sa fie intre 40 si 50%, intotdeauna sa fie mai mica de 60%, pentru a nu creste riscul de aparitie a mucegaiului. De preferat ar fi sa alegeti un aparat de aer conditionat care sa aiba si functie de umidificare a aerului, deoarece aerul uscat si rece va usuca pielea si caile respiratorii, mai ales mucoasa nazala.
  • Ideal ar fi ca temperatura din camera sa fie intre 20 si 25º C;
  • Aveti grija ca filtrele aparatului sa fie curate, de aceea se recomanda verificarea periodica de catre o echipa specializata, care sa foloseasca  instrumente si produse speciale;
  • Spatiile in care sunt montate aparate de aer conditionat trebuie sa fie ventilate in mod regulat;
  • Pe timpul noptii, pentru a ne asigura confortul termic, puteti lasa pornit echipamentul, insa la o temperatura rezonabila;
  • Cu cat il utilizati pe o perioada mai indelungata, cu atat trebuie curatat mai des;
  • Se recomanda ca aerul conditionat sa nu bata direct spre dumneavoastra, pentru ca riscati sa faceti nevralgii de curent, faringite, otite ori sa raciti, in cazul in care sunteti transpirati. De aceea, pentru a evita toate aceste lucruri, ideal ar fi sa achizitionati un aparat ce are integrat un sistem de scanare 3D a camerei, cum ar fi functiile “I see”, “I feel”, “ochi inteligent”, intrucat directioneaza aerul in zone libere, sa nu trimita jetul de aer spre persoanele din incapere.

Beneficiile utilizarii aerului conditionat:


1.  Ajuta la cresterea productivitatii la locul de munca, intrucat mentinandu-se temperatura de 20 – 25 º C, oamenii isi pot desfasura activitatea mai usor;

2. Aparatul de aer conditionat reprezinta un mod de a echilibra temperatura, de a crea un  mediu ambiental si de a imbunatati nivelul de confort, indiferent de sezon;

3. O incapere mai racoroasa creeaza o stare generala buna, duce catre o gandire limpede si ajuta la prevenirea unor boli, precum in cazul oamenilor care au probleme cu inima si sufera de tensiune arteriala;

4. Datorita temperaturii scazute, sansele ca insectele sa intre in acea incapere scad  considerabil;

5. Gratie echipamentului de aer conditionat, putem discuta despre evitarea alergenilor externi, precum polenul, insa doar cu conditia ca acesta sa fie curatat corespunzator;

6. Aparatul de aer conditionat are rolul de a reimprospata, dar si de a imbunatati calitatea aerului pe care il respirati, insa trebuie tinut cont ca instalatia sa fie efectuata corespunzator, sa fie de calitate si intretinuta asa cum se precizeaza;

7. Avand montat sistemul de aer conditionat, va veti bucura de temperaturi scazute in timpul verii, asadar veti transpira mai putin si astfel riscul de deshidratare este mai redus.

Care pot fi riscurile folosirii aerului conditionat si cum le puteti preveni:


1. Schimbarile bruste de temperatura si umiditate pot afecteaza sistemul respirator, de aceea indicatia ar fi sa mentineti temperatura cat mai apropiata de cea de afara, diferenta sa fie de cel mult 10°C;
 2.  Aerul rece si uscat poate deshidrata pielea si usca caile respiratorii, in special mucoasa nazala, astfel se recomanda sa achizitionati un aparat de aer conditionat care sa aiba si functie de umidificare a aerului.

3. Daca aparatul de aer conditionat este slab intretinut, poate amplifica sau chiar provoca reactii alergice, de aceea specialistii recomanda igienizarea aparatului macar de doua ori pe an, inainte de sezonul rece si inainte de cel cald.

4. Echipamentul de aer conditionat poate fi asociat cu rinita, faringita, iritatia gatului, raguseala ori daca este utilizat in mod excesiv poate intensifica manifestarile afectiunilor oculare, precum conjunctivita, insa daca nu stati in preajma sa cand sunteti transpirati sau alegeti achizitionarea unui aparat ce detine una din functiile: “I see”, “I feel”, “ochi inteligent”, ce au rolul de a nu trimite jetul de aer spre persoanele din incapere, nu veti dobandi niciuna dintre afectiunile mentionate anterior.

  !Trebuie sa tineti cont de doua reguli importante:  temperatura (sa nu fie o diferenta mai mare de 10°C intre temperatura  de afara si cea din incapere) si igiena  aparatului de aer conditionat (efectuata periodic de catre echipe specializate) si veti vedea ca aparatul de aer conditionat nu va afecteaza sanatatea!

Igienizarea aparatului de aer conditionat trebuie efectuata de firme specializate, deoarece acestea folosesc instrumente si produse speciale anticiuperci si cu proprietati antibacteriene. Unul dintre inamicii periculosi, ce se ascunde in unitatea interioara a aerului conditionat, este mucegaiul. Acesta este dificil de remarcat,  pentru ca se dezvolta in interiorul orificiilor ori in diverse conducte, din cauza nivelului ridicat de umiditate si de praf. Din pacate, din cauza sistemului imunitar slabit, cei mai expusi sunt copiii, femeile insarcinate si persoanele in varsta.
Ideal ar fi sa tineti cont de aparitia simptomelor enumerate mai sus (mucoasa uscata, piele deshidratata, ochi inlacrimati etc.), iar pe langa vizita pe care o veti face la medic, sa cereti si ajutorul unui profesionist ce se va ocupa de curatarea si verificarea aerului conditionat, pentru a constata daca exista mucegai in interiorul aparatului.
Aveti grija sa curatati periodic aparatul de aerul conditionat, intrucat SANATATEA este mai importanta decat CONFORTUL. In plus, ar fi bine sa utilizati echipamentul responsabil, pastrand anumite pauze și o temperatura moderata, intrucat toate beneficiile depind de aceste “reguli”, altfel efectele pot fi contrarii.

Asadar, sanatatea oamenilor nu poate fi afectata de aparatele de aer conditionat daca acestea sunt verificate si curatate periodic, dar si daca se adopta o utilizare responsabila.

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *