Fără categorie

Poate afecta aparatul de aer conditionat sanatatea nou-nascutului?

Aerul conditionat in jurul nou-nascutilor a creat spaima pentru unele persoane, prin simpla sa prezenta, fara a se sti insa ce temperatura este setata, in ce directie bate jetul de aer sau daca are filtre ce ajuta la purificarea aerului. Oamenii de peste tot, inclusiv din Constanta, ar trebui sa se obisnuiasca cu ideea ca nou-nascutul poate sta in jurul aparatului der aer conditionat. Este in regula, chiar indicat, sa folosim aerul conditionat pentru a scadea temperatura ambientala, intrucat temperatura ridicata poate agita copilul si sa-i dea o stare de disconfort.  Trebuie sa acordati atentie simptomelor bebelusului dumneavoastra pentru a remarca daca ii este prea cald si are nevoie de racoare. Sensibilitatea nou-nascutilor fata de temperatura nu este complet dezvoltata, astfel incat el va avea nevoi diferite spre deosebire de adulti. Puteti remarca daca bebelusul are un discomfort vazandu-l ca transpira, geme, este nervos, roseste sau ii apare pe corp orice fel de iritatie si acest lucru inseamna ca bebelusul are nevoie de racoare. Cea mai buna cale de a racori un spatiu este de a utiliza  un aparat de aer conditionat. Daca cei care au bebelusi sau copii mici folosesc corect echipamentul, au garantia ca aerul conditionat nu va afecta sanatatea copiilor, ci, mai degraba, va ajuta la protectia lor. Caldura este mult mai periculoasa pentru sanatatea bebelusilor decat potentialele pericole cauzate de utilizarea aerului conditionat.  Microorganismele de pe filtre nu trebuie sa va ingrijoreze  atata timp cat le curatati in mod frecvent. Este foarte important sa alegeti aparatul de aer conditionat potrivit de la bun inceput, in special sa tineti cont de filtrele pe care le detine. Sunt unele tipuri de aparate de aer conditionat, precum Skyworth Delfin, care detin filtrul “Cold Plasma” si datorita acestuia, aerul ce iese din aparat este de cea mai bună calitate, sanatos, proaspat și curat. Acest filtru este renumit pentru ca detine ioni de argint, ceea ce inseamna ca are o serie de efecte benefice asupra sanatatii (poate chiar diminua efectele pe care le au alergiile asupra dumneavoastra). Datorita ionilor pozitivi și negativi, se realizeaza purificarea aerului din incapere de microorganisme, alergeni si praf.

Pe timpul verii, din cauza temperaturilor ridicate, putem simti un disconfort si sa ne confruntam cu anumite probleme de sanatate. Precum se stie, varstnicii si copiii mici sunt mai vulnerabili la expunerile la temperaturi extreme. De pilda, daca o persoana in varsta isi poate purta singura de grija, bebelusul nu poate spune ce il deranjeaza, astfel ca toata responsabilitatea pentru sanatatea si confortul copilului va revine in totalitate. Capacitatea lui de reglare a temperaturii este deficitara, pielea este subtire si fragila, astfel ca el se supraincalzeste mult mai usor decat adultul, copilul se poate deshidrata, devine agitat ori nu se alimenteaza bine.
Pentru a preveni toate aceste neplaceri, trebuie sa asigurati o temperatura confortabila in casa.
Temperatura optima din camera copilului este intre 21 – 24°C, iar umiditatea trebuie pastrata intre 40-60%. Pentru a fi sigur ca mentineti cele precizate anterior , trebuie sa reglati sursa de racire a aerului astfel incat sa atingeti valorile necesare. Puteti folosi aparate de aer conditionat avand grija ca filtrele aparatului sa fie permanent curate, iar fluxul de aer sa nu bata direct spre copil. De aceea, se recomanda sa montati aparatul de aer conditionat in alta camera pentru a raci indirect camera copilului sau puteti monta aparatul chiar in camera copilului, insa sa aiba functia prin care jetul de aer sa bata in alta directie, nu spre cea in care se afla copilul si sa aiba filtre care sa purifice aerul. Copilul nu trebuie lasat mai mult de 4 ore consecutive unde bate aerul conditionat, iar temperatura aerului din casa sa nu fie mai mare de 5-7°C fata de aerul de afara.

 Copilul trebuie sa aiba o hidratare corecta, sa umeziti caile respiratorii, astfel incat sa nu aveti repercusiuni. Aerul rece poate usca mucoasa nazala, de aceea se recomanda folosirea unui spray cu apa de mare, astfel se hidrateaza si se curata mucoasa nazala eliminand praf, alergeni ori bacterii ce intra in interior. In cazul in care apar secretii nazale, trebuie sa le curatati, pentru a nu avea complicatii, precum otite, bronsite ori bronsiolite. Daca e aparatul de aer conditionat nu are o functie de umidificare, se recomanda sa tineti in camera in care aveti aerul conditionat si un bol cu apa, deoarece scade uscaciunea aerului si ajuta bebelusul sa respire mai bine. Dezumidificatorul ar putea fi o alta varianta pentru camera copilului, acesta reduce umiditatea și are puterea de a reduce considerabil nivelul de căldură dintr-o locuință.

Chiar si in masina putem folosi aerul conditionat, insa ideal ar fi ca scaunul in care sta copilul sa fie pozitionat cu spatele. Cand porniti la drum, inainte de a deschide aerul condiționat, e de preferat să aerisiți un pic mașina deschizând geamurile ca să iasă aerul cald și închis afara și apoi puteți comuta pe aerul rece.

Daca ne raportam la unele studii ale Organizatiei Mondiale de Sanatate, vom afla ca multe probleme de respiratie sau alergii sunt cauzate de calitatea slaba a aerului inspirat. De aceea, recomandarea este sa apelati la ajutorul unui specialist din Constanta pentru igienizarea aparatului de aer conditionat. Filtrele acestuia ar trebui curatate cel putin de doua ori pe an, inainte de inceperea sezonului cald si inainte de inceperea sezonului rece. Totusi, daca folositi aproape zilnic echipamentul, este indicat sa realizati chiar mai des curatarea filtrelor.

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *